ІНТЕРВ’Ю з Архиєпископом Мечиславом МОКШИЦЬКИМ

ІНТЕРВ’Ю з Архиєпископом Мечиславом МОКШИЦЬКИМ

— Владико, хочемо запитатися Вас, яка роль мирян, світських людей, в Церкві?

Усі разом творимо люд Божий, Церкву, бо Церква — то не будівля з каменю й золота, а живе серце, спільнота. Є священство ієрархічне, сакраментальне, і священство загальне, до якого належать вірні. Є конгрегація, Папська Рада, для мирян, для мирянських справ при Римській Курії. Вона чуває, дає вказівки священикам, єпископам, як можна залучати мирян до праці в Церкві, яку роль вони можуть виконувати. Ця роль може обмежуватися до оголошення Слова Божого, заангажування вірних у Святій Літургії, в Літургії Слова. Є також у Римо-Католицькій Церкві так звані надзвичайні служителі Євхаристії. Там, де бракує священиків, вони допомагають заносити Святе Причастя. Є різні мирянські рухи: неокатехуменат, духовність, Католицька акція, скаути. У тих різних рухах миряни відповідно до своїх здібностей, харизм можуть самореалізуватися. Через голошення Слова чи через справи милосердя можуть наближати людям Бога, якого пізнаємо не лише через слово, через створений Ним світ, але також через добрі вчинки. Віра без діл — мертва. Бога теж пізнаємо через інших людей. Вірні через своє заангажування будують Царство Небесне — воно там, де панують доброзичливість, мир, взаємна повага, тобто всі плоди нашої любові до Господа Бога, нашої віри. Церква без вірних не існувала б. Також діють апостольство молитви й апостольство хворих, терплячих. Миряни жертвують свої терпіння за місію, за діяльність Церкви, беруть участь в терпінні Христа.

 

— Ще, можливо, скажіть, яка роль мирян у світі, який приклад, які чесноти вони мали б показувати?

Суспільне вчення показує нам, якою має бути постава віруючих людей, починаючи від керівників держав — на всіх рівнях. Віру, заповіді Божі й церковні треба зберігати у всіх середовищах: чи то в державних установах, чи в професіях лікаря, вчителя — скрізь зобов’язує християнська етика. Коли віруючі люди дотримуватимуться цієї християнської етики у своєму щоденному житті, то зможуть бути тими апостолами, євангелізаторами у своєму середовищі. Важливими є миряни — терплячі люди. Є окремі харитативні групи, миряни, які реалізують Євангеліє у своєму житті і так будують Царство Боже. Є священство сакраментальне і загальне священство, до якого належимо всі.

Миряни в Церкві допомагають також переживати зустріч з Богом під час Літургії, Служби Божої через читання Святого Письма, співом прикрашають молитву. Вони також залучені через працю в ЗМІ, писання статей, релігійних книг, виступи, вистави, написання поезій. Таким чином на рівні культури, літератури миряни можуть виражати свою любов чи через літературу наближати до людей Господа Бога.